Dia Yazılım Bayi – Dia Kurumsal Yönetim Sistemi – Web Tabanlı Online Programlar – CRM, Teklif, Stok, Muhasebe, Restorant, Otel, Mağaza, Servis, Üretim Takip Programı
trende
Bize Ulaşın
Detaylı bilgi ve daha fazlası için bize ulaşın !
Mail Gönder

2023 E-Ticaret Trendleri

2023 E-Ticaret Trendleri

E-ticaret giderek daha fazla dijitalleşmeye öncelik veren bir yapıya doğru evrilirken, tüketicilerin artan kolaylık ihtiyacını karşıladıkça da büyümeye devam ediyor. Son verilere göre küresel e-ticaret satışlarının 2023 yılında, 6,3 trilyon ABD dolarına ulaşacağı öngörülüyor. Bu da büyüme e-ticaretteki büyüme trendinin 2023 yılında da devam edeceğini gösteriyor.

Bu artış, ürünlerini veya hizmetlerini internet üzerinden satmayı düşünen işletmeler için de halen potansiyelin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzde geleneksel inşaat malzemeleri satan işletmeler bile artık e-ticarete uyum sağlar duruma geldi.

Ancak e-ticarete gösterilen böylesine büyük ilgi, e-ticarete yeni giriş yapan işletmelerin öne çıkmalarını ve görünür hale gelmelerini de zorlaştırdı. Bu yüzden e-ticaret sitesi kurmak isteyen işletmelerin trendleri yakından takip etmesi zorunlu hale geldi.

Teknolojik ilerleme, mobil cihaz kullanımının artması, kullanıcıların satın alma eğiliminin artması, e-ticaret pazarının hızlı büyümeye devam etmesi, kargo gönderim süreçlerinin gelişmesi, sosyal medya ve dijital ödeme yöntemlerinin kullanımının artması e-ticaret sektörünü oldukça büyüttü. Bu faktörler tüketicilerin internetten alışveriş yapmasını kolaylaştırdı ve e-ticaret pazarının hızla genişlemesine katkı sağladı.

E-ticaretin olağanüstü faydalarına rağmen, pazarlama, dolandırıcılığı önleme, iadeler ve geri ödemeler, müşteri hizmetleri, ödeme işlemleri, nakliye gibi yeni zorluklar işletmelerin karşısına çıkıyor.

Bazı işletmeler, e-ticaret alanındaki artan trendleri anlayarak ve dijitalleşme de dahil olmak üzere değişikliklere uyum sağlayarak bu zorlukların üstesinden geliyor. Hatta bazı işletmeler, öncesinde iyi bir e-ticaret eğitimi almaya da çalışıyor. Sonuç olarak, e-ticaretin geleceği, özellikle satışları düşük olan ve daha geniş kitlelere ulaşmak isteyen işletmeler için büyük umut vaat ediyor.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, internet üzerinden mal ve hizmet alıp satan şirket ve bireylerin tüm faaliyetlerinin genel adıdır. E-ticaret, farklı pazar segmentlerinde faaliyet gösterir ve bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve diğer akıllı cihazlar üzerinden yapılabilir. Kitaplar, müzik aletleri, uçak biletleri, mutfak alışverişi, giyim, hisse senedi yatırımı veya online bankacılık olsun, hemen hemen her ürün ve hizmet e-ticaret faaliyetleri aracılığıyla alınabilir. E-ticaret siteleri ve faaliyetleri hakkında bilinmesi gereken temel çıkarımlar şöyledir:

  • E-ticaret, internet üzerinden mal veya hizmet alım satımıdır.
  • Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve diğer akıllı cihazlar üzerinden yürütülebilir.
  • Günümüzde e-ticaret yoluyla hemen hemen her şey satın alınabilir hale gelmiştir. Bu yüzden e-ticaret, en rekabetçi pazar alanı olarak görülür.
  • Halen çok sayıda işletme için fiziksel olarak satış oldukça önemli olsa da, zaman içerisinde gerçek mekanların ve mağazaların yerini e-ticaretin alma potansiyeli oldukça yüksektir.
  • E-ticaret işletmeden işletmeye (B2B), işletmeden tüketiciye (B2C), tüketiciden işletmeye (C2B) ya da tüketiciden tüketiciye (C2C) yapılabilir. Hatta işletmeden devlete (B2G), tüketiciden devlete (C2G) gibi türleri de vardır. Bu yüzden günümüzde çok sayıda farklı internet pazar alanı türü ortaya çıkmıştır.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticarete giriş yapan işletme sayısı tüm dünyada büyük bir patlama yaşıyor. Yeni e-ticarete başlamak isteyenlerin sayısı da günden güne artıyor. E-ticarete başlamak isteyenlerin mutlaka atması gereken 8 adım ise şöyle:

  • Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ürün bulmak için araştırma yapın.
  • Potansiyel müşterilerle konuşarak, ürün fikrinizi doğrulamaya çalışın.
  • Ürünü e-ticaretle nasıl satabileceğinizi ve gönderimi nasıl yapacağınızı planlayın.
  • Ürünün tedarik sürecini planlayın.
  • Kendinize bir web sitesi oluşturun ya da bir pazaryeri seçin. Her ikisini seçmek de mümkündür.
  • Kendinize bir online vitrin oluşturun.
  • Pazarlama ve promosyonlarla işinizi büyütmenin diğer yollarını arayın.

E-ticaret, fiziksel bir mağaza ile aynı prensiplerle çalışır. Müşteriler e-ticaret mağazanıza gelir, ürünleri inceler ve satın alma işlemi gerçekleştirir. En büyük fark, bunu yaparken koltuklarından hiç kalkmak zorunda kalmamalarıdır. Müşterilerinizin belirli bir coğrafi alan veya bölge ile sınırlı olmayacağını unutmayın.

İster mutfak aletleri, ister temizlik malzemeleri, isterseniz de kıyafet satıyor olun. E-ticaret yaparken her zaman aynı süreçten geçersiniz:

  • Müşteri, web siteniz veya e-ticaret platformunuz üzerinden sipariş verir. Sipariş verildiğine dair size bir uyarı gelir.
  • Daha sonra ödeme yapılır, satış kaydedilir ve sipariş tamamlandı olarak işlenir.
  • E-ticaretin son adımı sevkiyattır. Müşteri sadakatı sağlamak istiyorsanız, hızlı teslimatı sağlamanız gerekir.
  • Eğer satış sonrası destek sunacaksanız, bu süreci önceden iyi planlamak çok önemlidir.

2023’ün En Önemli 7 E-Ticaret Trendi

E-ticaret, müşterilere kolaylık ve dünyanın dört bir yanından başka türlü bulunamayacak ürünlere erişim sunarak, insanların alışveriş yapma biçiminde büyük bir devrim yarattı. Her yıl daha fazla şirket, rekabetçi kalabilmek ve müşterilerine güvenilir bir deneyim yaşatabilmek için, teknoloji yatırımı yapmaya devam ediyor. İşte yatırım yapmadan önce muhakkak bilinmesi gereken e-ticaret trendleri:

1. Video İçerikler

Video içerikler, işletmelerin büyük kitlelere ulaşabilmesi için ve o kitlelerle güçlü iletişim kurabilme için önemli bir araç haline geldi. İşletmeler video içeriğini e-ticaret stratejilerine dahil ederek e-ticarette yeni bir trend yaratıyor.

Son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen bu trend, 2023’te daha da yaygınlaşacak. Video içerikler ile müşteriler, evlerinin rahatlığındayken bir yandan da sürükleyici bir alışveriş deneyimi yaşayabiliyor.

İşletmeler, kullanıcı tarafından oluşturulan video içerikleri teşvik ederek, müşteri katılımını da artırabiliyor. Ürünü satın alan müşteriler, çektikleri video ile ürünün ve kargonun kalitesini inceleyip, başka potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeyi sağlayabiliyor.

Video içerikler sayesinde müşteriler, bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce ürünleri ayrıntılı olarak görüntüleyebilir ve bilinçli kararlar alabilirler. Ayrıca müşterilerin ürün hakkında soru sormalarına ve diğer müşterilerin soruları yanıtlamalarına da imkan sağlayabilir.

İşletmeler için video içerikler, müşteri davranışlarına ilişkin değerli veriler sağlayarak, tekliflerini müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirmelerine de olanak tanıyor.

2. Yeni Ödeme Yöntemleri

Yeni ve gelişmekte olan ödeme seçenekleri, 2023’te geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini almaya devam edecek. Çevrimiçi ödeme seçenekleri sayesinde, e-ticaret sektörü de gelişecek ve müşteriler artık internetten alışveriş yaparken daha hızlı ve kolay ödeme yapabilecekler.

Ödeme seçeneklerinde yaşanan gelişim, özellikle de müşterilere ödeme yapmak için mobil cihazlarını kullanma imkanı tanıyan Apple Pay, Google Pay ve Samsung Pay gibi mobil cüzdanların yükselişine dayanıyor. 2021’de e-ticaret faaliyetlerinin %50’si mobil cüzdanlar kullanılarak ödenmişti ve uzman bu sayının 2025’te %53’e çıkacağını öngörüyor.

Öte yandan, Bitcoin gibi kripto para birimleri, devletlerin düzenlemelerine veya bankacılık ücretlerine tabi olmayan mal ve hizmetler için alternatif bir ödeme yöntemi olmaya devam ediyor.

E-ticaret ödemelerindeki bir diğer trend de, abonelik tabanlı modeller oluyor. Abonelik hizmetleri, müşterilere her sipariş verdiklerinde ödeme ayrıntılarını manuel şekilde tekrar tekrar doldurmalarının önüne geçen ve harcamalarını takip etmelerini kolaylaştıran bir sistem sunuyor.

Son olarak, yapay zeka odaklı kişiselleştirilmiş teknolojiler, müşteri deneyimini kişiselleştirmek isteyen e-ticaret mağazaları arasında giderek daha popüler hale geliyor. İşletmeler, yapay zeka kişiselleştirme algoritmalarını kullanarak tekliflerini müşteri tercihlerine ve satın alma geçmişlerine göre uyarlayarak etkileşim oranlarını ve zaman içerisinde dönüşüm sonuçlarını artırabilirler.

3. Mobil E-Ticaret

Mobil alışveriş de son on yılda giderek daha popüler hale geldi ve hızlı büyümesini önümüzdeki yıllarda da sürdürmesi bekleniyor. Aslında, mobil alışverişler 2021’de e-ticaret satışlarının %53’ünü oluşturdu ve 2023’te daha fazla güçlenmesi bekleniyor. Bu durum, artan mobil tüketici trendinden yararlanabilen işletmeler için büyük bir fırsatlar barındırıyor.

E-ticaret sitesi açan işletmeler, web sitelerinin mobil kullanım için optimize edildiğinden emin olmalılar. Örneğin, telefonun boyutuna ve dokunmatik gezinme gibi özelliklere göre kendini ayarlayabilen duyarlı tasarımlar giderek popülerleşiyor. Ayrıca işletmeler, kullanıcı deneyimini ve katılımını önemli ölçüde etkileyebileceğinden, web sitelerinin hızlı yüklendiğinden emin olmalılar.

Başarılı kabul edilebilecek bir mobil alışveriş sürecinde diğer bir önemli faktör de güvenli ödeme seçenekleri sunmaktır. Tüketiciler çevrimiçi alışveriş yaparken gönül rahatlığı ister. Bu yüzden müşteri verilerinin güvenli ödeme yöntemleriyle korunmasını sağlamak büyük bir zorunluluktur. Müşteri verilerini korurken, aynı zamanda satın alma sürecini kolay ve kullanışlı hale getirmek de çok önemlidir.

Son olarak, kişisel deneyim teknolojilerinden yararlanmak, işletmelerin artan mobil e-ticaret trendinden büyük oranda faydalanabilmesine yardımcı olabilir.

4. Sosyal Medya

Sosyal medya, işletmelerin müşterileriyle doğrudan ve kişisel olarak etkileşim kurmasına olanak tanıdığı için, özellikle e-ticaret alanında giderek daha popüler bir trend haline geldi. Ücretli arama motoru reklamları veya içerik odaklı pazarlama kampanyaları gibi geleneksel reklamcılık ve satış yöntemlerine güvenmek yerine sosyal medya, müşterilerle etkileşim kurmanın yeni bir yolunu sunuyor.

İşletmeler, potansiyel müşterilere ulaşabilmek için Twitter, Instagram, Linkedin ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının gücünden yararlanabilir ve hatta satışlar yapabilirler. Mobil sosyal medya kullanımının gelişmesi de, işletmelerin müşterileriyle herhangi bir cihazdan gerçek zamanlı olarak iletişim kurabilmesini sağlıyor. Böylece sosyal medya üzerinden belirli hedef kitlelere göre uyarlanmış kampanyalar ve promosyonlar başlatma konusunda çok daha esnek olabilirler.

Öte yandan sosyal medya, işletmelerin ilgi alanlarına ve tercihlerine göre her müşteri için kişiselleştirilmiş deneyimler sunabilmesine de olanak tanıyor. Örneğin bir marka, çeşitli sosyal medya kanallarında hangi içeriklerin müşterilerde çok daha etkili olduğunu analiz ederek, daha yüksek etkileşim alabilecekleri etkili kampanyalar oluşturabiliyorlar.

Genel olarak sosyal medya üzerinden etkili bir e-ticaret faaliyeti yürütmek için şunlar da yapılabilir:

  • Diğer markalarla sosyal medya üzerinden ortaklıklar kurmak
  • İlgi çekici görseller kullanmak
  • Müşterilere kişisel ve özel teklifler sunmak
  • Müşteri sadakat programları oluşturmak
  • Zaman sınırlı indirimler oluşturmak
  • Markayı tavsiye edenleri öne çıkararak, tavsiye edilmeyi teşvik etmek

Genel olarak işletmeler, sosyal medya platformlarının kendilerine sunduğu fırsatlardan da yararlanarak, çok sayıda potansiyel müşteriye hızlı bir şekilde ulaşabilirler. Böylece basılı reklamların veya TV reklamlarının sağlayamadığı anlık etkileşimden faydalanabilirken, marka bilinirliklerini artırmaya da devam ederler.

5. Enflasyon

Evet, enflasyon 2023 yılında bir e-ticaret trendi olacak. Aslına bakarsak 2022 yılında da önemli bir e-ticaret trendiydi ama, 2023 yılında tüketicilerin bilinçlenmesiyle birlikte çok daha güçlü olacağı öngörülüyor. Elbette ürün veya hizmetlerin fiyatlarının yükselmesi işletmeler için bir dezavantaj ancak, fiyatların yükselmeye devam edeceğini bilen tüketiciler herhangi bir şeyi almayı düşündükleri zaman aynı gün almak zorunda olduklarını öğrendiler.

Diğer taraftan enflasyon, tüketicilerin fiyat karşılaştırması yapma ve kaliteliyi ucuza satan işletmeleri tercih etmelerini sağlıyor. Dolayısıyla fiyat rekabetinde başarılı olabilen işletmeler için enflasyon, beraberinde güçlü bir fırsat sunuyor.

Enflasyon dönemlerinde tüketiciler, lüks tüketimden kısarken, zorunlu tüketimde hızlı olma eğilimi gösterirler. Aynı zamanda zorunlu tüketim maddelerinde stok yapma eğiliminde de bulunurlar. Ürün yelpazesi buna hazır olan ya da enflasyonun farkında olarak ürün yelpazesini güncelleyen işletmeler e-ticaret gelirlerini artırabilirler.

Enflasyon, e-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler için bir kriz evet ama, 2023 yılında enflasyona göre pozisyon alabilen işletmeler için çeşitli fırsatları bünyesinde bulunduran bir trend olarak da görebiliriz.

6. Müşteri Deneyiminde Kişiselleştirme

2023 yılında müşteri deneyiminde kişiselleştirme yapmak, en güçlü trend olmaya aday. Kişiselleştirme ile müşterilere, ilgi alanlarına, ihtiyaçlarına ve tercih kriterlerine göre uyarlanmış deneyimler sunulabilir. Markalar, benzersiz deneyimler yaratarak, müşteri sadakati oluşturmak için müşteri verilerini kullanabilirler.

Birçok marka, özelleştirilmiş e-postalar ve anlık bildirimler göndermek veya kişiselleştirilmiş ürün önerileri oluşturmak için müşteri deneyimini kişiselleştirmeyi tercih ediyor. Böylece müşteriler, istediklerinden daha fazlasını istedikleri zaman elde edebilmenin konforunu yaşıyor. Müşteri deneyiminin kişiselleştiren markalar, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve tercihlerini de anlayarak daha iyi müşteri ilişkileri kurabilirler.

7. AR, VR ve Metaverse

Gün geçmiyor ki bir trend yazısında daha AR, VR ve Metaverse kelimeleri geçmesin. Ancak ilgi çekici ve sürükleyici bir e-ticaret deneyimi sunabilme potansiyelleri nedeniyle, 2023 yılında da önemli e-ticaret trendleri arasında yer almaya devam edecekler.

Artırılmış gerçeklik (AR) dijital içerikleri, fiziksel dünyamıza entegre ederek e-ticaret deneyimini geliştirmeye devam ediyor. Müşteriler, satın almadan önce seçtikleri ürünün doğru bir önizlemesini görüşmüş olacakları için, bu alıcının pişmanlığından kaynaklı iadelerin de önüne geçmektedir.

Sanal gerçeklik (VR), bir mağazayı ziyaret etmek veya evdeki ürünleri denemek gibi yaşam deneyimlerini simüle edebilen dijital ortam oluşturmaktadır.  Alışveriş yapanlar, sanal gerçek gözlükleri ile sanal mağazaları gezebilir ve geleneksel online alışverişte mümkün olmayan seviyede ürünlerle etkileşim kurabilir. Böylece müşteriler tıpkı fiziksel olarak mağazayı geziyormuş hissiyle, satın alma kararı verirken daha fazla güven duyar.

Metaverse, insanların, nesnelerin, avatarların ve uygulamaların tek bir sanal alanda var olduğu geniş bir dijital evren olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar, 3 boyutlu ortamlarda, sosyal medya ağları aracılığıyla, avatar tabanlı bir yapı üzerinden başkalarıyla iletişim kurar ve hatta çeşitli işlemler yapabilirler.

E-ticaret tarafında ise müşterilerine oldukça sürükleyici bir alışveriş deneyimi sunma potansiyeli taşıyor. Müşteriler, evlerinden hiç çıkmadan sanal mağazalar aracılığıyla farklı ürün gruplarını keşfedebilir veya metaverse içindeki canlı mağaza etkinliklerine başkalarıyla birlikte katılabilir.

Metaverse, sanal gerçeklik teknolojisinden farklı olarak, çevrimiçi ve çevrimdışı alışveriş arasındaki duvarı yıkacak gibi görünüyor. Böylesine benzersiz bir müşteri deneyimi yaratmak, markalar için harika bir müşteri sadakat programı da oluşturmuş olacak.

Tüm bu teknolojilerin daha yaygın bir şekilde benimsenmesi, önümüzdeki yıllarda e-ticaret işletmelerinde AR, VR ve Metaverse’in daha fazla kullanılmasını sağlayacak.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı DİA’nın gelişmiş e-ticaret platformu DİA E-Power ile, hayal ettiğiniz e-ticaret sitesini kurmak artık çok kolay. Yepyeni bir e-ticaret deneyimi ile tanışmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.

06 Şubat 2023
380 görüntülenme